Подписка на новости сайта

Последние статьи

Серветки проти кліща

В липні 2017 року в Amerikan Bee Journal прочитав статтю Ренді Олівера про використання щавелевої кислоти розчиненої у воді та гліцерині, нанесеної на серветки з нетканого полотна.

Двома роками раніше, випробовував картонні полоски просякнуті щавелевою кислотою, розчинененою у гліцерині.

Read more...

Про мед

Одним з перших продуктів, яким смакувало людство, був мед. Слова: «Солодке як мед», стало порівняльним у оцінці різних солодощів.

Проте, більшість людей не знають про особливу корисність цього продукту. А в бджолиному меді присутні фітонциди, ферменти, цукри, мінеральні речовини, різні мікро- та макроелементи, вітаміни та багато іншого. Всі перелічені речовини створюють сприятливі умови тонізуючої дії меду на людський організм, а також має відмінні антибактеріальні, бактерицидні, протизапальні властивості.

Read more...

Оценка качества перги

Дж Brindza, доктор., Профессор Директор Института

З. Schubertová, кандидат Словацкого университета сельского хозяйства в Нитре, Институт биоразнообразия и Биологической безопасности, Нитра, Словакия

В. Броварской, доктор, проф.

Read more...

Реклама

Одним з перших продуктів, яким смакувало людство, був мед. Слова: «Солодке як мед», стало порівняльним у оцінці різних солодощів.

Проте, більшість людей не знають про особливу корисність цього продукту. А в бджолиному меді присутні фітонциди, ферменти, цукри, мінеральні речовини, різні мікро- та макроелементи, вітаміни та багато іншого. Всі перелічені речовини створюють сприятливі умови тонізуючої дії меду на людський організм, а також має відмінні антибактеріальні, бактерицидні, протизапальні властивості.

 

Мінеральні речовини, а особливо мікроелементи, досить сильно впливають на зміцнення кісток, на процес обміну речовин. Враховуючи, що склад меду дуже схожий з мінеральним складом до людської крові, засвоюється він майже на 95% при цьому покращує роботу травної системи. Всмоктування складових меду починається в ротової порожнини.

Амінокислоти, що входять у склад меду, покращують діяльність головного мозку людини, зміцнюють пам’ять. Антиоксиданти допомагають виведенню з організму людини шкідливих речовин, важких металів, допомагають зміцнювати імунітет, зменшують вміст холестерину та допомагають збереженню молодості організму.

Тисячі років мед використовується для покращення лікування рваних, різаних, опікових ран, зменшення рубців, пухлин, запалень на шкірних покривах. Такі корисні властивості дозволяють використовувати мед в косметиці в якості основ різних масок, компресів. Гіппократ (463-352 рр. до н.е.) широко використовував мед для лікування печінки та шлунку. Він говорив: «Мед зменшує жар, очищає та загоює рани та карбункули». Один із послідовників Гіппократа - лікар Діоскорид уже в першому віці н.е. використовував мед для лікування  шлункових та шкірних захворювань, хвороб очей, туберкульозу, кашлюку, хвороб печінки, нежитю, кишкових розладів, а також фундаментально описав лікарські властивості меду , воску та прополісу. Перший педіатр Риму СоронЕфеський рекомендував давати мед новонародженим для покращення апетиту, зміцнення шлунку, а також для підвищення життєздатності дітей.

В Талмуді та Корані, священних книг євреїв та мусульман, повідомляється про те, як високо цінили мед як ефективний лікарський засіб. Пророк Магомед говорив хворим: « Їжте мед і видужаете». Знаменитий Авіценна (Ібн Сіна 980 -1037рр.)в своїй праці  «Канон Врачебной науки» описав лікарські властивості меду та прополісу. Він писав, що мед «додає бадьорості, сприяєтравленню, збуджує апетит, відновлює пам'ять».

Довгочасне розсмоктування невеликих порцій меду, дає змогу вилікувати хвороби горла та ротової порожнини.Добове споживання меду дорослою особою рекомендується по120 – 160 г (дві столові ложки з невеликою гіркою).

Що до сортів меду, то відрізняються вони більш всього кольором, ароматом та процентним співвідношенням глюкози, фруктози та сахарози. Іншими показниками меди відрізняються дуже мало. Так наприклад, у гречаному меді присутнє залізо (корисне для людей з серцево-судинними вадами), соняшниковий – утримує більше глюкози і т. і.

Якщо порівняти корисність споживання цукру та меду, то однозначно мед корисніший. Порівнюючи корисність меду та цукру у грошовій вартості, приведу такий приклад: у трилітровій банці приблизно 4,2 кГ меду вартістю 80 – 90 гр, така кількість цукру коштує 70 гр. Враховуючи глікемічний індекс (мед – 90, цукор – 70), є можливість сказати, що організм отримує від меду  на 44% більше поживноїкористі, а якщо додати наявність вітамінів, амінокислот та ін., то цукор не йде ні в яке порівняння з медом. Медициною підтверджено, що вживання цукру зменшує концентрацію глюкози у крові, провокує такі захворювання як ожиріння, цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи, негативно впливає на імунну систему.

Трохи про користь медудля окремих  груп людей:

  • спортсмени поновлюють енергетику організму після тренувань та змагань;
  • разом з пергою та маточним молочком чоловіки підтримують потенцію та попереджують аденому передміхурової залози;
  • при вагітності та грудному вигодовуванні у жіночому організмі проходить повна мобілізація його ресурсів;
  • лікувальні властивості меду позитивно діють на серцево-судинну систему:
  • бджолиний продукт змінює в кращий бік склад крові, затримуючи в організмі кальцій, позитивно впливає  на міцність зубів, кісток та нігтів;
  • покращує роботу дихальної та травної систем;
  • мед проникає в організм людини через шкіру, він живить та зволожує її, покращує ріст волосся, тому при випаданні волосся, рекомендують полоскання з слабкого розчину меду.

При першому у житті вживанні меду потрібно бути дуже обережним. Проте особисто був свідком намазування сосків грудей медом для заохочення немовлят до вживання материнського молока.

Споживачі полюбляють рідкі меди, а в нашій місцевості починаючи з жовтня місяця всі меди (крім акацієвого) кристалізовані. Якщо в такий час зустрічається рідкий мед, то він розігрітий. До такого меду потрібно ставитися досить обережно, при підігріванні меду при температурі вище 42 градусів, у ньому утворюється метилфурфурол (шкідливий вплив на печінку та нервову систему), а корисні речовини перетворюються у шкідливі для людського організму токсини.Вчені  не рекомендують розчиняти мед у гарячих рідинах, краще до чаю та кави мед вживати «в прикуску».

Найкращим за якістю, лікувальними властивостями є стільниковий(сотовий) мед. Такий мед вироблений бджолами та запечатаний восковими кришечками без втручання людини має найкращу смакову якість і гарантований від фальсифікації. При вживанні стільникового меду, разом з ним до організму потраплять часточки воску які виконують адсорбуючі (очисні) функції.

З давніх давен лікувальні властивості меду використовувались у народній медицині. Різні сорти медів рекомендувались при різних хворобах:

  • акацієвий мед особливо корисний чоловікам, а також при захворюванні нирок та сечовивідних шляхів;
  • гірчичний – захворювання дихальних шляхів, використовується як сечогінний засіб;
  • гречаний – утримує багато заліза та білку, допомагає очистці судин, підвищує рівень гемоглобіну, рекомендується вагітним жінкам;
  • каштановий – допомагає при кишково-шлункових та ниркових захворюваннях, зміцнює судини та імунітет;
  • мед з липи використовується при простудних захворюваннях, хворобах верхніх дихальних шляхів та при лікуванні печінки, нирок, запаленні шлунково-кишкового тракту, зміцнює серцевий м’яз;
  • мед з іван-чаю корисний при шлунково-кишкових захворюваннях, безсонні та головних болях;
  • люцерновий мед має відхаркувальні та сечогінні властивості, використовується при гінекологічних захворюваннях, геморої та астенії;
  • мед з лугового різнотрав’я має антимікробні та протизапальні властивості, рекомендується при головних болях, болях в шлунку, серцебитті,безсонні, при захворюванні верхніх дихальних шляхів;
  • соняшниковий – при захворюванні серця, бронхіальній астмі, невралгії (особливо простудного характеру), надає загально зміцнювальної дії.

Перевірити якість ринкового меду досить складно, тому даю декілька порад. Розчинивши трохи меду у холодній кип’яченій воді проведіть слідуючі досліди:

  • Якщо у мед домішано завареного крохмалю – крапля йоду синіє;
  • При додаванні умед крейди,добавивши у розчин оцту – утворюється пінка;
  • Якщо в банці кристалізація проходить нерівномірно, розділяється різними за консистенцією шарами – значить, перед Вами підробка;
  • Підвищену вологість меду перевіряють за допомогою промокального паперу, якщо нанести на папір мед і зачекавши 1-3 хв перевертають папі пірець на зворотньому боці не повинно бути вологої плями;
  • Мед повинен намотуватися на ложку,  стікати довгою струєю і збираєтися на поверхні гіркою.

 

Купувати мед у магазині у красивій тарі з кольоровими етикетками досить ризиковано, разом з шкідливими домішками можуть бути відсутні і корисні речовини. Найкраще купити мед у знайомого пасічника, якому довіряєте.

Зберігати мед бажано в скляній, щільно закритій тарі, у сухому приміщенні, недоступному для світла, особливо прямих сонячних променів.

Як уже говорилося, медів дуже багато за походженням, проте меди можуть вироблятися з метою його покращення як фізичних властивостей (крем-мед), так за лікувальними якостями (екстракційний мед).

Крем-мед, це натуральний мед в якому за допомогою спеціального міксера змінюють величину кристалів, після чого він стає сметано подібної густини. Не втрачаючи ніяких якостей, мед стає більш зручним для вживання.

Що до екстракційних медів, то Н.П. Іойріш ще в 1939 році  запропонував 85 різних видів (полівітамінний, гематогенний (кров’яний), моркв’яний, молочний, женьшеневий та ін.). В безвзятковий період створювали штучні нектари куди вводили продукти харчування (молоко, яйця, соки моркви, редьки і ін.), лікарські препарати (хлористий  кальцій, стрептоцид, ендокринні препарати та ін.) згодовували бджолам за допомогою годівниць. Після запечатування, відкачують такий мед.

Особисто пробував отримувати такий мед с соком смородини та напаром ехінацеї пурпурової. Мед з козиним молоком виробляє на своїй пасіці О. Русол з м. Кропивницький (Кіровоград).

Підсумовуючи написане, хочеться сказати – мед дуже корисний лікувальний та харчовий продукт. Споживаючи мед, покращується здоров’я, самопочуття. Самим головним чинником вважаю, що мед - натурально, природно виготовлений продукт.

Add comment


Security code
Refresh

Geschenkideen