В липні 2017 року в Amerikan Bee Journal прочитав статтю Ренді Олівера про використання щавелевої кислоти розчиненої у воді та гліцерині, нанесеної на серветки з нетканого полотна.
Двома роками раніше, випробовував картонні полоски просякнуті щавелевою кислотою, розчинененою у гліцерині.
Подробнее...Одним з перших продуктів, яким смакувало людство, був мед. Слова: «Солодке як мед», стало порівняльним у оцінці різних солодощів.
Проте, більшість людей не знають про особливу корисність цього продукту. А в бджолиному меді присутні фітонциди, ферменти, цукри, мінеральні речовини, різні мікро- та макроелементи, вітаміни та багато іншого. Всі перелічені речовини створюють сприятливі умови тонізуючої дії меду на людський організм, а також має відмінні антибактеріальні, бактерицидні, протизапальні властивості.
Подробнее...Дж Brindza, доктор., Профессор Директор Института
З. Schubertová, кандидат Словацкого университета сельского хозяйства в Нитре, Институт биоразнообразия и Биологической безопасности, Нитра, Словакия
В. Броварской, доктор, проф.
Подробнее...З перших Дев`ятин не дає спокою думка про виробництво на пасіці оздоровчих продуктів. Чому з Дев`ятин спитаєте? А тому, що вперше почув про проблему з реалізацією меду. А от в минулому році самому прийшлося здавати оптом частину меду по 12 гр/кг. В лютому вже зверталися з пропозицією – 10 гр., а з Полтавщини дійшли чутки, що по 8. Душа болить віддавати свою працю по таким цінам. Знайшов шпаринку, тому маю можливість поділитися з читачами часопису своїми думками.
На власній пасіці почав спроби виробництва сотового та експресного меду. Відшукав книжку Іойріша Н.П. «Продукти бджільництва та їх використання» російською мовою . віддрукована ще в 1976 р., де пречудовим чином розповідається про виробництво 85 нових видів (сортів) меду. Гематогенний (кров`яний), моркв`яний, полівітамінний, женьшеневий та багато інших медів. Для власного виробництва зупинився на молочному, чорносмородиновому та бузиновому медах. Найзручніше такі меди виробляються в альпійських вуликах. Переконати споживача в якості таких медів найкраще запропонувавши скуштувати сотовий мед, акцентувавши на те, що жодна господиня на збереження неякісний продукт не готує. Примусити носити такий мед в потрібне місце (в заготовлений сот) – досить складна проблема, проте вирішувана.
Молочний мед досить корисний для організму, особливо в період його росту. Про смак такого меду говорить тільки те, що з запропонованих дітям декількох видів цукерок та сотового молочного меду, діти вибрали молочний мед.
Сот чорносмородинового меду має бузковий колір, смак та ніжний аромат смородини.
Лікувальні властивості бузини чорної (Sambucus nigra) здавна відомі в народній медицині. В останній час вона використовується як протираковий засіб.
Все, що пройшло через зобок бджоли, дуже добре, практично стовідсотково засвоюється людським організмом. Всі бджолопродукти легкотравні (удобоваримые рос.), тобто, все вироблене, перероблене бджолою лягає в людський організм без зазорів і повністю.
Про корисність перги, пилку, настойок воскової молі та підмору говорити не буду, тому, що видання Соломки В.О. (Діда Василя) з описанням вже розійшлися по Україні (тай не тільки) тисячними тиражами.
А от про гомогенат трутневих личинок (ГТЛ) знають ще не всі. Присутність у гомогенаті трутневих личинок мінеральних речовин: натрію, калію, магнію, марганцю, міді, цинку, кальцію, відіграє велику роль у формуванні та будівництві тканин живого організму, особливо скелета. Вони регулюють процеси функціонування нервової, серцевосудинної, травної та інших систем організму.
На останній, ІУ Всеукраїнській науково-практичній конференції по апітерапії , Бурмістрова Л.О., заступник директора по науковій роботі НДІ бджільництва, м.Рибне, Росія, повідомила про успішне впровадження в лікувальну практику біологічно активних добавок з ГТЛ. Вже є позитивні відгуки про покращення стану здоров`я при остіопорозах, та ін. захворюваннях.
Технологію отримання мною ГТЛ, викладено в статті, надрукованій в журналі "Бджолярський круг" № 4 (22)/2012.
Про ярий віск, отриманий з побудованих стільників без вощини (т.з. язики) з давніх – давен наговорювали, відговорювали, виливали переляки, ворожили та ін. Мабуть тому воскова свічечка з такого воску не дає кіптяви, горить без потріскування. Споглядання вогника такої свічечки знімає втому, головну біль, заспокоює. А от кружечок з такого воску, прикладений до місця виникнення болю допоможе знеболити зубну, головну біль, біль у вусі.
Аплікація «підтоптаних» суглобів мервою з воском та живицею допоможе продовжити строк їх служби.
Забрус – найбільш бактерицидна складова рамки з медом. Лізициму (медовий консервант) у 60-80 разів більше, ніж у рядовових медах.
Утримання на пасіці бджіл у вуликах на піврамку, допомагає зібрати певну кількість прополісу. Спиртові витяжки, водні настоянки прополісу користуються великим попитом. Невістка вилікувала виразку шлунку водною настоянкою прополісу за 24 дні, на 4-й день зникли «голодні» болі.
Таким чином, на власній пасіці виробляю 14, в поточному сезоні планую довести кількість апіпродуктів до 20. В минулому сезоні прибуток від реалізації оздоровчих продуктів склав 1/3 від загального прибутку, а в поточному році, планую отримати більше половини.
В плани входить торгівля апіпродуктами на медовому ярмарку в м. Кривий Ріг, тому що більшість нинішніх клієнтів саме з цього міста.
Якщо кому може здатися, що виготовлення та збут апіпродукції проста справа, то не варто за таку роботу братися. Виготовлення займає багато часу, для виробництва потрібні пристосування, відповідні приміщення, сильні бджолородини. При отриманні на пасіці оздоровчих продуктів, виробництво меду значно скорочується, але недобір меду компенсується вартістю іншої продукції. Так наприклад: вартість ярого воску у вигляді свічечок, кружечків та аплікаторів досягає 200 гр./кг., пилок, консервований медом – близько 300 гр./кг, а перга – ще дорожча.
Гроші рахувати варто, але необхідно виключити з доходу вартість покупного посуду, обладнання, друкування етикеток, енергозатрати, оплату власної праці та ін. Вивчивши попит на таку продукцію у власному регіоні, є можливість реалізувати разом з оздоровчою продукцією в роздріб мед не по оптовим цінам.
Отакий я вбачаю вихід із ситуації, що склалася на ринку продуктів пасіки.